Uit Rotterdams Dagblad, maandag 30 september 2002

TOGR verzuimt afstand te nemen

Opportunistisch Barendrecht koestert eerste punt van het seizoen

Door Aad Achterberg

Zelden zal een ploeg zo blij zijn geweest met een gelijkspel als Barendrecht afgelopen zaterdag. Het team van trainer Steef Buijs vocht in het duel met debutant TOGR tegen zichzelf, zag de tegenstander kans op kans creëren, maar constateerde - waarschijnlijk tot eigen verbazing - dat het scorebord na negentig minuten 1-1 aangaf.

Barendrecht - De thuisclub haalde opgelucht adem na het moeizame gelijkspel. Het betekende voor Barendrecht het eerste punt na vijf wedstrijden. TOGR-trainer Wim van der Steene: ,,Wij hebben hier twee punten weggegeven.''

De bezoekers verzuimden in deel twee om ruim afstand te nemen en lieten Barendrecht ontsnappen. Steef Buijs had gemengde gevoelens: ,,Uiteraard ben ik verheugd over het eerste punt, maar het geeft te denken dat onze voorhoede het liet afweten. Het gevaar moest nota bene komen van onze verdedigers Danilo Tentua en Steffen van der Linden.''

Voor Buijs is het wachten op de terugkeer van Dick Rietkerk en Jan van der Lugt, die geblesseerd langs de kant bleven. Mohammed el Boustati, die eerder door Buijs na een conflict was weggestuurd, heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en zal binnenkort weer zijn opwachting maken.

De start van de wedstrijd beloofde weinig goeds. Bij Barendrecht ontbrak het zelfvertrouwen. Er zat totaal geen lijn in het spel van de thuisclub. TOGR was balvaardiger, maar wist niet profiteren van het lichte overwicht. Miguel Lopes Silva stevende na tien minuten op Patrick Pak af, maar werd door de niet bijster sterk leidende scheidsrechter Van Beek teruggefloten. Kort daarna moest Pak naar de hoek om een pegel van oud-clubgenoot Zaalman, die na een subtiel tikje van de weer herstelde Manuel Monteiro hard kon uithalen, onschadelijk te maken.

Pas na vijfentwintig minuten ploeteren, kwamen de gastheren aan de eerste aanval toe. De oprukkende rechtsback Danilo Tentua (ex-Sparta) haalde van zo'n twintig meter uit, maar Khalid Ettabachi was attent en redde uitstekend. Een bevlieging van Antonio Garcia Mendes zette TOGR na een half uur op voorsprong.
Na een chaotische situatie op rechts, waabij Manuel Mointeiro en Danny Kuppen betrokken waren kwam de bal voor de voeten van Garcia Mendes. Zonder na te denken krulde de spits de bal in de bovenhoek: 0-1.

Kansrijke positie

Kort na de hervatting had Manuel Monteiro de voorsprong kunnen vergroten, maar hij faalde in kansrijke positie. Nog geen minuut na die misser had Barendrecht pech toen Tentua zijn inzet op de paal zag stranden. Barendrecht ging daarna opportunistisch op zoek naar de gelijkmaker. Buijs: ,,Ik had geen keus, voorin misten wij de creativiteit om de tegenstander te verrassen.''

Eigen kweek

Buijs liet Dennis Reuringsa en Steve Wesenhagen, jongens uit de eigen kweek, invallen. In die fase was TOGR met snelle uitvallen levensgevaarlijk. Lopes Silva, Moses Monteiro en Garcia Mendes hadden toen moeten toeslaan, maar waren niet scherp genoeg. Terwijl de 0-2 al een tijdje in de lucht hing, werd het plots 1-1. Verdediger Steffen van der Linden, die zich al een paar keer eerder met de aanval had bemoeid, stond zo vrij als een vogeltje bij een voorzet van Tjerk Visser en scoorde het eerste competitiedoelpunt van Barendrecht op sportpark De Bongerd (1-1).

In de resterende tien minuten kreeg de thuisclub steeds meer zelfvertrouwen en drong het TOGR zelfs in de verdediging. Ver in blessuretijd leken de Rotterdammers toch nog de winnende treffer aan te tekenen. Libero Sjoerd Conrad kwam geheel vrij voor Patrick Paak, maar zijn inzet ging tot opluchting van Barendrecht rakelings langs de paal.

Barendrecht-TOGR 1-1 (0-1). 30. Antonio Garcia Mendes 0-1, 80. Steffen van der Linden 1-1.

Bijzonderheden: Geel was er voor de Barendrechters Steffen van der Linden en Steve Wesenhagen.

Barendrecht: Pak; Tentua, Andrade, Van der Linden, Versluis; Brienen, Visser, Rooders (68. Wesenhagen); Yimaz (57. Reurings), Rabelink, Van Delzen.

TOGR: Ettabachi; Pepaj, Conrad, Joia, Zaalman; Moises Monteiro, Emanuel Monteiro, El Harraoui (80. Heiland); Lopes Silva, Garcia Mendes, Kuppen (69. Braafhart).