TOGR - ZwartWit'28  08-12-2002
Uit TOGR-nieuws:

TOGR  -  ZWART-WIT’28   2 – 2.

Met veel spanning was uitgekeken naar de krachtmeting tussen de twee zaterdaghoofdklassers op Rotterdam-Zuid, voor het eerst dus de zgn. “Charloisse derby” op het hoogste amateurniveau. Het werd een zeer interessante en spannende ontmoeting, waarbij beide ploegen in het verloop van de wedstrijd nog aanspraak op een overwinning konden maken, maar uiteindelijk kon iedereen vrede hebben met de 2-2 eind-stand. Vooral de 1e helft had veel weg van een schaakspel, waarbij de beide ploegen elkaar met verschillende openingszetten aftastten. In de 6e min. miste Miguel net een voorzet en werd er nog geen bres in de solide Zwart-Wit verdediging geslagen. In de 16e min. verdween een door Danny genomen vrije trap over het doel van de tegenstanders en een minuut later kreeg Tony zowaar de eerste mogelijkheid om de score te openen, maar schoot in handen van de keeper. Vier minuten later kreeg Tony een prima herkansing en na z’n welbekende snelle rush was de toch uitstekend op dreef zijnde doelwachter Jeroen van der Stelt kansloos op de door Tony ingeschoten bal, 1-0. Helaas voor ons was de voorsprong van zeer korte duur. Vanaf de aftrap kwamen de Vaanbewoners door onnodig balverlies van Moises in kansrijke positie en wist de beste man van onze gasten, Ferry Seton, de stand al gelijk te trekken, 1-1. Zwart Wit rook winstkansen en met gevaarlijke counters werd de TOGR- verdediging onder druk gezet. Bij één van die uitvallen moest Rusten jammer genoeg geblesseerd het veld verlaten en werd door Kevin vervangen, waardoor de nodige omzettingen moesten worden gedaan. Na een half uur spelen mocht TOG van geluk spreken dat er geen achterstand werd opgelopen, want na een door Ferry Seton genomen vrije schop werd onze verdediging tot driemaal toe met harde schoten van dichtbij op de proef gesteld, maar even zoveel keren kon de bal in een mêlee van spelers worden gekeerd. In de 39e minuut was het wel raak. Wederom was het  Seton, die aan de basis stond. Een vrije trap van hem werd door onze verdediging niet goed beoordeeld en met een kopbal in de hoek kon Sonny Lansmans de 1-2 noteren. TOGR probeerde nog wel, maar was nog niet in staat om voor het rustsignaal van scheidsrechter Breebaart verandering in de stand te brengen.

Het eerste kwartier van het tweede bedrijf opereerde de thuisclub enigszins onzorgvuldig, kon derhalve nog geen vuist maken en moest bovendien alert blijven op de levensgevaarlijke uitvallen van Zwart-Wit.
Na een wissel aan onze kant in de 64e min., Carlitos voor Danny, mocht TOG twee minuten daarna een vrije trap even buiten het vijandelijke strafschopgebied nemen. Arjan zette zich achter de bal en zijn inzet verdween op een wondermooie manier buiten bereik van keeper Van der Stelt in de kruising, 2-2. TOG putte moed uit deze gelijkmaker en probeerde om, na diverse wissels aan Zwart-Wit zijde, de overwinning binnen te halen. Eerst in de 73e min. een te slap schot van Miguel in handen van de keeper, een minuut later een vrije trap waarna de inzet van Tony evenmin in het doel verdween en in de daarop volgende minuut een schot van Miguel naast. In de 80e min. een doelpoging van Carlitos, maar ook hij was kansloos. In de 82e min. dan toch een doelpunt voor onze jongens, maar werd wegens een door Moises begane overtreding afgekeurd. Na een mooi opgezette aanval in de 84e min. kopte Miguel de bal naast en drie minuten voor sluitingstijd hadden wij het geluk aan onze zijde toen een ingekopte bal in de voor ons goede kant van het dak van het doel verdween. In blessuretijd kreeg Moises nog een schitterende gelegenheid om de zege binnen te halen, maar ook zijn schot verdween over, zodat de remise na een hele leuke schaakpot een feit was. Een sportieve ontmoeting kwam ten einde en, dat mag ook wel eens gezegd worden, beide ploegen werden gelukkig niet op een gele of een andere kleur kaart getrakteerd.

Voor zover het weer het toestaat a.s. zaterdag een moeilijke uitwedstrijd in Hendrik Ido Ambacht tegen ASWH, dat zeer verrassend de koploper Spakenburg een hak zette en met 0-2 won. Ondanks de eventuele koude wordt er weer op een massale opkomst van onze supporters gerekend.

Tot “Man of the Match” werd unaniem Arjan de Rek gekozen, die met een voortreffelijk genomen vrije trap (moet je meer doen Arjan!!) voor de gelijkmaker zorgde.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Anne Faasse van Zwart Wit'28

Uit Rotterdams Dagblad:

Spannende Charloisse derby onbeslist

TOGR onvolwassen, Zwart Wit ’28 onevenwichtig

¬ Door Folkert van der Krol

Rotterdam _ Punten én prestige stonden op het spel. Zowel voor TOGR als Zwart Wit ’28 zou een zege in de spannende derby als een van de mooiste van het seizoen zijn begroet. Op het complex aan de Charloisse Lagedijk hadden beide teams kansen om het enerverende duel, dat drie- tot vierhonderd toeschouwers trok, naar zich toe te trekken. Beide ploegen kwamen echter te veel te kort om de zege op te eisen: 2-2.

TOGR bezit onmiskenbaar de meeste voetballende kwaliteiten. Techniek wordt gekoppeld aan veel snelheid. Bovendien heeft de ploeg van trainer Wim van der Steene een topaanvaller -" Antonio Garcia Mendes"- in de gelederen. De organisatie blijft echter de makke van TOGR. Bij balverlies is het kwetsbaar en ook de doelman -"Maurice de Groot"- was zaterdag een onzekere factor.

Zwart Wit ’28 is bij balbezit eveneens gevaarlijk, maar kampt vooral op het middenveld met een gebrek aan loopvermogen. Bovendien staan in die linie te veel aanvallend ingestelde spelers, wat vooral problematisch is als de enige verdedigende middenvelder -"Dino Lima"- zoals zaterdag geblesseerd uitvalt. ,,Dan komen we loopvermogen te kort en komt er te veel ruimte tussen de linies,’’ doceerde Jan Everse. ,,We missen op het middenveld nog een type Paul Bosvelt.’’

TOGR liet halverwege de eerste helft binnen een minuut zowel zijn kracht als zwakte zien. Balverlies van Zwart Wit ’28-aanvoerder Bob Molendijk leidde tot een kans voor Antonio Garcia Mendes, die de vijandelijke verdedigers eruit sprintte en vervolgens ook doelman Jeroen van der Stelt klopte nadat hij buiten de lijnen zijn scheenbeschermer opnieuw had vastgemaakt.

Protesten van Zwart Wit ’28 mochten echter niet baten. Een halve minuut later leed TOGR-middenvelder Moses Freire Monteiro echter knullig balverlies, waardoor Ferry Seton -"op aangeven van Sonny Lansmans"- met een fraai, hard schot voor de gelijkmaker kon zorgen.

[Aderlating]

TOGR zag vervolgens de kopsterke verdediger Rusten Pepaj geblesseerd uitvallen. Dat betekende vooral bij hoge ballen een forse aderlating. Vijf minuten voor rust legde Seton een vrije trap op het hoofd van de meegekomen boomlange Molendijk. Keeper De Groot verzuimde in te grijpen, waardoor Lansmans koppend voor 1-2 kon zorgen. ,,Tijdens de rust ben ik voor het eerst dit seizoen behoorlijk tekeer gegaan,’’ zei Van der Steene na afloop. ,,Zwart Wit ’28 kwam met lood in de schoenen hiernaar toe. Wij waren aanvankelijk ook de baas, maar na de 1-0 hebben we het weggegeven. Dat heeft te maken met een stukje volwassenheid dat deze groep mist. We willen altijd in het hoogste tempo voetballen, maar soms moeten ze gewoon even de bal rustig rondspelen.’’

Na de pauze beet TOGR feller van zich af, hoewel Zwart Wit ’28 aanvankelijk zijn zaakjes verdedigend nog wel op orde had. Dat veranderde na de gelijkmaker halverwege het tweede bedrijf. Arjan -" ’Pierre’ "- de Rek krulde een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied schitterend over de muur en zag de bal in de voor Van der Stelt verre hoek via binnenkant paal het doel invliegen.

Kort daarop moest Dino Lima -" zaterdag de beste speler van Zwart Wit ’28" - geblesseerd uitvallen, waarmee het evenwicht bij de bezoekers zoek was. TOGR kreeg een aantal opgelegde kansen (Garcia Mendes, Miguel Lopes Silva en Monteiro), maar miste die en had bovendien de pech dat een doelpunt van van invaller Kevin van Luijk werd afgekeurd wegens een vermeende overtreding. In de slotfase counterde Zwart Wit ’28 enkele malen gevaarlijk, maar Ferry Seton en Jose Almeida kopten respectievelijk over en naast.

En hoewel beide ploegen vonden dat er meer had ingezeten, moesten alle betrokkenen uiteindelijk erkennen dat op de remise weinig viel af te dingen.

TOGR-Zwart Wit ’28 2-2 (1-2). 23. Antonio Garcia Mendes 1-0, 24. Ferry Seton 1-1, 39. Sonny Lansmans 1-2, 66. Arjan de Rek 2-2.
Bijzonderheden: de uitstekend leidende arbiter Breebaart hield de kaarten op zak.
TOGR: De Groot; Braafhart, De Rek, Pepaj (27. Van Luijk), Joia; Monteiro, Conrad, Zaalman; Kuppen (65. Carvalhos-Rodrigues), Garcia Mendes, Lopes Silva.
Zwart Wit ’28: Van der Stelt; Van ’t Wout, Molendijk, Pepaj, Raymon Visser (76. Krolis); Michel Visser, Heijboer (83. Almeida), Lima (72. Franken), Seton; Lansmans, Kembisala.