DOVO - TOGR  01-11-2003

uit: DEZE WEEK...

DOVO  -  TOGR  2 – 0.

Door een schorsing en blessures moest TOGR in de zware uitwedstrijd tegen het Veenendaalse DOVO ( met veel oud profs in de gelederen) in een wat gewijzigde opstelling aantreden. Dat het moeilijk zou worden bleek al snel in de 1e helft, want pas in de 12e min. kwamen wij tot onze eerste aanvaardbare aanval. Een bal op Tony Garcia Mendes werd door hem snel op Carlitos Carvalho Rodriguez gespeeld en alhoewel de laatste voldoende tijd had om de bal onder controle te brengen besloot hij de bal direct op de pantoffel te nemen, maar helaas verdween z’n schot net naast de goal. Twee min. later kwam TOG goed weg toen een vrije trap van DOVO, vanaf de rechterkant genomen, net voor ons doel langs ging. In de 23e min. kreeg de thuisclub een corner te nemen en daarbij wist de mee teruggekomen Jimmy Wessels de bal tot tweemaal toe met het hoofd te beroeren, zodat nieuwe corners het gevolg waren, waaruit geen gevaar meer ontstond. Dat gevaar kwam er wel in de 31e min. en hoe. Een kleine defensiefout bracht spits Richard Beekink plotseling in stelling, maar door te laconiek optreden van hem en twee uitstekende ingrepen van keeper Maurice de Groot werd de openingstreffer voorkomen. In de 35e min. vergiste Rustem Pepaj zich even, maar kon daarna, ten koste van een nieuwe corner, corrigerend optreden. Uit deze corner moest Maurice wederom z’n kunsten vertonen, want een schot via de rebound werd door hem vakkundig gepareerd. DOVO kon in het verdere verloop het spel niet echt maken, maar ook de onzen wisten te weinig lijn in het doorgaans verzorgde spel te brengen, zodat de rust met een brilstand aanving.

Het eerste kwartier van de tweede helft was voor de thuisploeg, die met invaller Jeremy Overbeek Bloem vanaf de rechterspits voor wat meer gevaar zorgde. Allereerst nam scheidsrechter Kramer een wat merkwaardige beslissing toen hij bij een overtreding tegenover Nico Ramos, die geblesseerd bleef liggen, het spel liet doorgaan en toen de daarop volgende aanval van DOVO gevaarlijk leek te worden (de actie mondde inderdaad uit in een doelpunt) pas besloot om het spel stil te leggen. Na de blessurebehandeling hervatte hij met een opgooibal in plaats van een vrije trap voor TOGR.

In resp. de 56e en 61e min. wist de eerdergenoemde rechterspits van DOVO twee prima voorzetten te produceren, waarbij een schot net naast en een kopbal net over onze goal verdween. De volgende twintig minuten waren voor onze mannen en het leek er toen op dat wij heel stiekem met een gelijkspel of zelfs met een overwinning in gedachten Veenendaal zouden kunnen verlaten. In de 62e min. kopte Carlitos een voorzet van de mee opgekomen Ben Joia naast. Een minuut later eindigde een actie van Tony dwars door de DOVO verdediging heen in het zijnet.
In de 66e min. vergat de scheids te fluiten toen Nico in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Desondanks werd Jimmy Wessels bediend, maar zijn schot werd door een DOVO verdediger goed geblokt. Na een wissel van Nico door Miguel Lopes Silva kregen wij in de 78e min. een vrije trap te nemen op ca. 25 meter vanaf het vijandelijke doel. De zeer verrassend door Jimmy ingeschoten bal werd door thuiskeeper Sander Selhorst echter uitstekend uit de kruising tot corner gestompt. Nadat Sjoerd Conrad de enige gele kaart in deze wedstrijd kreeg voorgehouden was het in de 83e min. helaas voor ons raak. Een vanaf rechts genomen vrije trap werd door Michel v.d. Broek onberispelijk ingekopt en dat bleek tevens de beslissing, 1-0. TOGR kon geen potten meer breken en in blessuretijd wist invaller Gerwin Achterberg met een hard en laag schot Maurice zelfs voor de tweede maal te verschalken, 2-0.

Spelers en supporters aanvaardden de terugreis met een katterig gevoel, want eigenlijk het er wat meer voor ons ingezeten. Een verdienstelijk gelijkspel had zeker tot de mogelijkheden behoord. Voor de 2e keer in een uitwedstrijd werd ook een speler van de bezoekende club door onze hoofdsponsor DVDland tot “Man of the Match”gekozen en het was Sjoerd Conrad, die de prijs daarvoor in ontvangst mocht nemen.

Zaterdag a.s. weer een zware wedstrijd tegen het inmiddels op de 2e plaats staande Spakenburg. Wij hopen dat TOGR de draad weer kan oppakken en na twee nederlagen op rij voor een verrassing kan zorgen. Want met onze technische ploeg behoeven we eigenlijk voor geen enkele tegenstander in onze klasse bang te zijn.

Kom op mannen en succes gewenst.

uit de Gelderlander:

DOVO klaart ook moeilijke klussen

Door EIT HENDRIKS

TOGR- VEENENDAAL - TOGR liet zaterdag zien met welke intentie tegenstanders van DOVO deze competitie naar Veenendaal komen: achteroverleunen en loeren op de counter. Het baatte de Rotterdammers niets, maar ze maakten het DOVO wel knap lastig: 2 - 0.

trainer Wim van der Steene was tijdens de persconferentie klip en klaar in zijn toelichting. "We wisten vooraf dat het zwaar zou worden. MetSpakenburg en IJsselmeervogels is DOVO één van de drie kanshebbers voor de titel. Daarom speelden we, volkomen tegen onze gewoonte in, zeer behoudend. Dat leverde bijna een gelijkspel op."

DOVO-coach Henny Lee moest beamen dat TOGR zich niet als een speelbal van zijn ploeg had laten gebruiken. De Rotterdammers hadden DOVO goed geanalyseerd en wisten dat ruimte geven aan de Veenendalers gelijk stond aan zelfmoord.

Dus speelde TOGR veelal met slechts één spits en twee ver teruggetrokken vleugelspitsen. Maar alledrie wel razendsnel. De defensie van DOVO moest daarom steeds uiterst alert zijn als TOGR in balbezit kwam.

Volgens Lee werd zijn ploeg door de speelwijze van TOGR gedwongen de moeilijkste speelwijze te kiezen; voetballen op de helft van de opponent, met het risico van een dodelijke counter. "TOGR speelde het spelletje clever", verzuchtte Lee. "Wij moeten nog leren met zo'n speelwijze om te gaan. Het betekent, ondanks de 2-0 winst, dat er voor mij nog veel werk aan de winkel is."

Met die opmerking trachtte Lee de euforie bij de aanhang weg te nemen en DOVO weer in de positie van underdog te manoeuvreren. Maar dat lukte niet erg. DOVO is na zaterdag de trotse koploper van de hoofdklasse B. Dan kun je moeilijk van underdog spreken.

Toch wrong Lee zich in allerlei bochten om zijn elftal uit de wind te houden. Hij wil zijn spelers geen enkele druk richting een titel opleggen. "Iedere volgende wedstrijd beschouw ik als een finale en dus wachten nog veertien finales", doceerde de coach. "Als we in de eindafrekening bij eerste vijf staan, ben ik tevreden. Dan mogen we meespelen in het landelijke bekertoernooi. Dat vind ik een mooie prijs. Elke hogere klassering dan de vijfde plaats is extra."
Na enig aandringen liet hij iets van zijn valse bescheidenheid varen. "Als we na de winterstop nog op zo'n hoge positie staan, zullen we een strijd om de titel niet uit de weg gaan. Maar zover is het nog lang niet."
Als DOVO moeilijke duels zoals tegen TOGR tot een goed einde brengt, maakt de ploeg zelfs bij de meest verstokte pessimist een einde aan alle twijfels. Wel duurde het lang voordat DOVO tegen TOGR het overwicht in treffers uitdrukte.
Te lang, naar de zin van Lee. "Gelukkig viel die treffer zes minuten voor tijd uit een standaardsituatie. Dat beetje geluk moet je hebben. Toen was de winst binnen. Dat het daarna 2-0 werd, was leuk meegenomen."
Verder vond Lee dat DOVO het zich gemakkelijker had kunnen maken. "Voor rust verzuimden Richard Beekink en Karsten Wierenga ons op voorsprong te zetten. Vooral over de wijze waarop Richard de kans om zeep hielp, ben ik ontstemd. Daarover heb ik hem in de pauze onderhouden."
Het was knullig hoe DOVO's goaltjesdief na ruim een half uur met de megakans omging. Door de uitglijder van Sjoerd Conrad kwam Beekink oog in oog met doelman Maurice de Groot. In plaats van de bal langs De Groot te tikken, wilde Beekink de doelman omspelen. Dat lukte niet. In arren moede schoof hij de bal naar Martin van der Meyden, die er ook geen raad mee wist.
Michel van de Broek toonde Beekink hoe het moest. Uit een vrije trap van Ervin Lee kopte de opgebloeide middenvelder de bal onhoudbaar achter De Groot (1-0). Met de eer van het mooiste treffer ging invaller Gerwin Achterberg strijken. Amper vijftien seconden in het veld poeierde hij in blessuretijd de bal kiezelhard raak: 2-0.

DOVO: Selhorst; Lee, Van der Horst, Holwijn, Biezen; Wierenga (46. Overbeek Bloem), Holster, Van den Broek; Van der Meyden (69. Van Doorn), Beekink, Levant (91. Achterberg).

van de DOVO-site

DOVO-TOGR (2-0) (01-11-2003)

Ondanks de winst wist DOVO in de wedstrijd tegen TOGR zijn positie op de ranglijst vooralsnog niet waar te maken. Deels kwam dat ook door de tegenstand die de Rotterdammers boden. TOGR liet zich ver terugzakken en liet DOVO het spel maken. De thuisploeg had daarmee de grootste moeite en moest bovendien uiterst alert blijven voor de zeer gevaarlijke counters van de tegenstander. De beide doelmannen hoefden in de eerste helft weinig in actie te komen omdat het spel zich voortdurend ver van hun doel afspeelde.

Het eerste gevaarlijke moment deed zich eigenlijk pas voor in de 31e minuut toen Richard Beekink, na een slippertje van de TOGR-defensie, vrij op het doel kon afstevenen. Zoals zo vaak bij deze speler wilde hij deze kans te mooi afronden, waardoor de keeper van TOGR in een ultieme reactie zijn hand nog tegen de bal kon krijgen. In tweede instantie kreeg Martin van der Meyden daardoor nog een doelrijpe kans, doch ook zijn schot trof geen doel.

In het laatste gedeelte voor de rust kreeg DOVO nog twee fraaie kansen om de score te openen. In de 35e minuut werd een inzet van Karsten Wierenga op het laatste moment nog onschadelijk gemaakt door een sliding. Twee minuten later werd een prachtig schot van Germaine Levant op een voortreffelijke wijze onschadelijk gemaakt door doelman De Groot van TOGR.

De tweede helft was een kopie van de eerste helft met dat verschil dat TOGR wat vaker uit de schulp kroop en zich daarmee ook meer kansen verwierf. Tussen de 60e en de 80e minuut waren de beste mogelijkheden voor TOGR. In de78e minuut waren de gasten heel dicht bij een doelpunt toen even buiten het strafschopgebied een vrije trap mocht worden genomen. Nog voordat de muur goed stond opgesteld werd de bal op het doel afgevuurd, doch Sander Selhorst kon de bal net over de lat tikken.

Het venijn zat, zoals zo vaak dit seizoen bij DOVO, in de staart. Toen iedereen zich al zo langzamerhand verzoende met een gelijkspel dacht topscoorder Michel van de Broek daar geheel anders over. In de 83e minuut wist hij een hoge voorzet, die de gehele TOGR-defensie volledig verraste, met het hoofd af te ronden en de bevrijdende openingstreffer te scoren (1-0) In de 88e minuut had Rudy van Doorn de 2-0 op de slof, doch zijn schot ging rakelings naast. De mooiste invalbeurt die je je kunt bedenken had Gerwin Achterberg in de 90e minuut. Nauwelijks in het veld kreeg hij bal toegespeeld, waarna hij de hem toegestane vrije ruimte optimaal benutte. Met een prachtig afstandsschot, die nog meer snelheid kreeg door het inmiddels nat geworden veld, bekroonde hij zijn zeer korte optreden met een prachtig doelpunt (2-0)

DOVO is nu koploper en zal moeten aantonen met deze druk te kunnen omgaan. In de persconferentie na afloop benadrukte coach Henny Lee nog eens dat er nog veel werk aan de winkel is en dat op dit moment iedere wedstrijd nog steeds een finale is. Als DOVO na de winterstop nog bovenaan prijkt is pas het moment aangebroken om het doel bij te stellen, zo benadrukte hij. Een nuchtere opstelling, die past bij de clubfilosofie, bovendien in de wetenschap dat de competitie nog lang duurt. Toch mag die eerste plaats op de ranglijst gekoesterd worden, want het is het resultaat van een zeer gedegen aanpak onder de bezielende leiding van Henny Lee en Jan Gaasbeek.