uit: Rotterdam Sportwereld - 12 augustus 2006

Broers Faerber herenigd
Winston en Jurgen spelen bij TOGR voor het eerst in hetzelfde elftal
FOLKERRT VAN DER KROL
ROTTERDAM

 
Winston en Jurgen Faerber koesterden al lang een grote wens. Ooit wilden de twee broers nog
één keer in een elftal spelen. Dit seizoen is het eindelijk zover. Bij TOGR is het duo herenigd.
Aan het begin van hun loopbaan droegen Winston (35) en Jurgen Faerber (30) ook al eens hetzelfde tenue, bij ADO Den Haag. Maar beiden speelden rechtsback. Winston maakte indruk, Jurgen viel af. "Ik heb uiteindelijk vier duels voor de profs van ADO gespeeld," vertelt laatstgenoemde. "Toen was Winston geschorst..."

De loopbaan van Winston leek in de kiem te worden gesmoord toen hij als tiener het clubvoetbal opgaf en louter nog speelde op de pleintjes. Maar Martin Jol herontdekte als trainer van de ADO-amateurs het talent. Bij dezelfde club trad Winston Faerber toe tot de rangen der profs. "In m'n eerste jaar hadden we een geweldig team met spelers als Marco Gentile, Harrie van der Laan, Rick Hoogendorp, Jeffrey Talan en Marcel Koning.

We misten de titel op één punt. Ik heb er m'n leukste tijd gehad."Na vijf jaar ADO koos Faerber voor een Engels avontuur bij tweede divisionist Cardiff Citty. Maar na een seizoen haalde Mark Wotte, die hij nog kende van ADO, hem naar FC Den Bosch. Daar maakte hij laten onder Wiljan Vloet het bijna-faillissement van de club mee. Er moesten tien spelers weg. Vloet haalde in de kleedkamer een papiertje met tien namen erop uit zijn zak. Ik zat er niet bij."
Na Den Bosch, waarmee hij twee titels behaalde en
één keer degradeerde, ging Faerber terug nar de amateurs, waar hij via Deltasport bij TOGR belandde.

Een lange profcarrière bleek voor broer Jurgen niet weggelegd, maar in de top van het amateurvoetbal maakte de jongste broer wel naam. "Ik heb bij bijna al m'n clubs in de top-5 van de hoofdklasse gespeeld," zegt hij.
Met TOGR kiest Jurgen voor z'n broer. "Ik ben voor zeventig procent hier naartoe gekomen

omdat Winston hier speelde. TOGR is een veel kleinere club dan Ter Leede. Maar dat heeft ook zijn charme. VCS is ook klein, maar ik heb het nergens zo naar mijn zin gehad als daar."
Het maakt de band tussen de broers, die elkaar door en door kennen, nog hechter. Ze wonen vijf minuten bij elkaar vandaan en beschikken in grote lijnen over dezelfde voetbalkwaliteiten: snel,kopsterk en technisch vaardig. Over verschillen moeten ze diep nadenken. "Winston is iets fanatieker, dat komt door zijn ervaring in het betaalde voetbal," meent Jurgen.
De hechte onderlinge band laat hen ook op het veld niet los. "Ik let meer op Jurgen dan op andere spelers," erkent Winston. "Als ik zie dat hij te veel moet lopen, zal ik daar wat aan doen. Maar dat is logisch bij een goede familieband."

 

 

'Strijden tegen  de regioclubs'
Theo de Boon denkt dat zijn selectie aan kwaliteit heeft gewonnen.
"Jurgen Faerber is in het centrum van de verdediging natuurlijk met zijn tien jaar aan hoofklasse-ervaring een geweldige aanwinst.
Voetballend zullen we van achteruit beter zijn dan vorig seizoen," zegt de 37-jarige TOGR-trainer. "Maar de bezetting achterin is wel wat krap, omdat Michael van Nerum die in de kampioenswedstrijd zijn kruisbanden bleek te hebben gescheurd, is weggevallen."
De Boon zegt zestien hoofdklassewaardige spelers te hebben. "En de nummer 17 tot en met 22 zitten daar dicht tegenaan," vindt hij. "De verwachtingen zijn best hooggespannen. Het doel is om niet in degradatieproblemen te komen. Want het eerste seizoen in de hoofdklasse is altijd lastig."
De Boon denkt met TOGR de punten te moeten pakken tegen clubs uit de regio Rijmond, vooral ExcelsiorM, SHO en Heerjansdam. "We moeten een aantal clubs uit de regio Rotterdam onder ons houden. Want de bollenclubs degraderen nooit."

 

Winston Faerber
geboren: 27 maart 1971 in Paramaribo
Woonplaats: Den Haag
Positie: middenvelder
Clubs: VCS, Robin Hood, ADO Den Haag, Cardiff City, FC Den Bosch, Deltasport en TOGR

Jurgen Faerber
geboren: 10 juni 1976 in Den Haag
Woonplaats: Den Haag
Positie: verdediger
Clubs: VCS, ADO Den Haag, BVO, Quick Boys, Noordwijk, Scheveningen, Ter Leede en TOGR